Logo

Lämmintä keliä

83 28 19 N 73 49 35 W

Aamulla herätys oli normaalia miellyttävämpi. Hetken meni tajuta että syy oli lämpötila, joka oli noussut -30:een. Seuraava ihmettelyn aihe olikin että mitä pukea päälle - tähän asti kun oli tarvittu lähinnä kylmän kelin vaatteita. Pienen kaivelun jälkeen varustepussin pohjalta löytyi bikinit, joten matkaan päästiin.

Päivän aikana lämpötila nousi -27:ään, joten hiki virtasi. Hyvä puoli lämmön nousussa oli se, että ahkiot ja sukset luistivat aiempaa paremmin. Maasto parani samalla selvästi helpommaksi. Ensimmäisten tuntien aikana tehtiin uusi legiennätys, ja todistettiin uusien railojen syntymistä. Jäiden liikkuessa syntyy aika mahtavia ääniä, ja railoja avautuu helposti 10 cm minuuttivauhtia.

Illalla kokeiltiin vielä siirtyä takaisin tavaroiden kerralla viemiseen, mutta samalla uudelleen vaikeutuneen maaston vuoksi tapa osoittautuu raskaammaksi, vaikkakin yhtä nopeaksi kuin kahteen kertaan vieminen.

 

************************

I morse kändes det överraskande trevligt att vakna. Det tog sin lilla tid innan vi förstod att det berodde på temperaturen, som nu stigit till -30 grader. Sedan var det dags att fundara på vad vi skulle klä på oss -- hittills har vi ju bara använt kallväderskläder. Efter att ha rotat i säckarna hittade vi våra bikini och resa kunde fortsätta.

Under dagen steg temperaturen ytterligare till -27 grader, och svetten den rann. Det positiva vara att pulkorna och skidorna gled betydligt bättre. Terrängen blev också mera lättframkommlig.
Redan under de första timmarna gjorde vi nytt etapprekord, och fick också bevittna uppkomsten av nya råkar. Isar i rörelse ger upphov till mäktigt ljud, och råkarna växer lätt med 10 cm per minut.

På kvällen prövade vi på att gå tillbaka till systemet med att frakta all utrusting på en gång. Tyvärr blev terrängen på samma gång mer krävande, och det visade sig att det tog lika mycken tid som med dubbelskeppning, men blev tyngre.

Expeditionen allt väl.