Logo

Ahtojäitä

83 10 18 N 74 09 17 W

Tänään aloitettiin kuten eilenkn vetämällä kaikkia tavaroita kerralla ahtojäiden välissä. Pian piti kuitenkin myöntää jäät voimakkaammiksi, ja siirtyä viemään tavaroita puolet kerrallaan (eng. nk. Double Carry). Tällä tavalla hiihdetty matka kasvaa, mutta voimaa ei tarvita kerralla niin paljoa. Myös varusteet pääsevät vähemmällä rasituksella, eikä mm. ahkion särkymisen riski ole niin suuri kuin täydellä painolla vietäessä. Suksilla oltiin tänään noin 7 tuntia, ja kuljettuun matkaan pitää tässä maastossa olla tyytyväinen. Sää suosi tänäänkin - koko päivän oli selkeää ja osan päivää jopa aurinkoista. Tosin täällä ei aurinko kovin korkealle nouse.

Päivän tärkein opetus oli, että termospullo kannattaa sulkea ennen kuppiosan paikalleen laittoa - tällä tavoin korkin aukaiseminen helpottuu huomattavasti.

**** support lisää seuraavaa *****

viimeisin päivitys 8.3. klo 22:55

Supportille suorastaan satelee kommentteja etenemisdatasivun värivirheestä. Siinä tuulennopeutta ja lämpötilaa kuvaavat värit ovat vaihtaneet paikkaansa. Kiitos kaikille asiasta huomauttaneille, pyrimme saamaan korjauksen verkkoon mahdollisimman nopeasti.

Pääsivulla olevassa tyyllitellyssä kartassa punainen rasti osoittaa karkeasti retkikunnan sijainnin suhteessa pohjoisnapaan.

Retkikunnalle on tullut joukko kysymyksiä, joihin osaan vastataan suoraan, osaan näillä sivuilla. Olemme keränneet kysymykset listaan ja vastaamme niihin lähiaikoina.

Retkikunnan matkaa seuraa myös joukko ruotsia äidinkielenään puhuvia pikkukoululaisia. Heidän opettajansa pyynnöstä ainakin osa päiväkirjamerkinnöistä pyritään tuottamaan på svenska.

Tässä ensimmäinen käännös:

Dagen började precis som den förra med att dra all utrustning mellan packisens tinnar och torn. Efter en stund måste vi dock erkänna att isen var starkare än vi, och vi övergick till att transportera hälften av utrustningen i gången (s.k. double carry). På detta sätt ökar sträckan att skida, men man ödar inte så mycket kraft. Dessutom utsätts utrustningen för mindre belastning, det är mindre risk att t.ex. pulkan skall gå sönder nu än då vi drar med full last. I dag skidade vi ungefär 7 timmar, och vi är nöjda med våra framsteg i den svåra terrängen. Vädret var tjänligt också idag - hela dagen klart och under en del hade vi till och med solsken. Dock stiger solen inte speciellt högt.

Dagens lärdom var, att det lönar sig att stänga termosflasken innan man lägger på koppen - på det sättet är det betydligt lättare att öppna korken nästa gång.