Logo

Kansanhiihtoa pohjoisnavalle

83 11 04 N 74 05 59 W

Matka ei päätä huimaa tänäänkään, vaikka sitä tehtiin 7 tuntia 20 minuuttia. Ahtojäät senkun tuntuivat pahenevan. Tosin välillä päästiin jopa muutama kymmenen metriä tasaistakin. Tänään koko retkikunta siirtyi kävelymiehiksi. Ei syytä huoleen, kaikki Fischerin suksemme ovat edelleen ehjiä. Mutta eteneminen grogijäiden seassa on kävelen helpompaa kuin sukset jalassa.

Parhaimmillaan jääröykkiöt nousivat jo useisiin metreihin niin että ahkioiden kuljettamiseen tarvittiin kerralla kolme miestä. Ja silti ahkiossa oli eiliseen tyyliin ainoastaan puolet kamoista.

Pohjoisnavalle tuntuu olevan ruuhkaa, varsinaista kansanhiihtoa. Tänä yönä sadan metrin päässä meistä leiriytyy kolmen hengen norjalaisretkikunta ja eilen tapasimme napaveteraani Weberin kahden hengen kanadalais-brittiläisen retkikunnan. Perässä on tulossa vielä Matty MacNairyn kolmen hengen retkikunta. Kaikilla meillä on tavoitteena saavuttaa pohjoisnapa huhtikuun lopussa.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

 

************* support lisää seuraavaa ************

Etenemisdatasivu on nyt korjattu. Kiitos kaikille siitä huomauttaneille.

Pääsivulla olevassa tyyllitellyssä kartassa punainen rasti osoittaa karkeasti retkikunnan sijainnin suhteessa pohjoisnapaan.

Retkikunnalle on tullut joukko kysymyksiä, joihin osaan vastataan suoraan, osaan näillä sivuilla. Olemme keränneet kysymykset listaan ja vastaamme niihin lähiaikoina.

Lopuksi, päiväkirjamerkintä ruotsiksi.

Dagens distans var inte svindlande hög idag heller, trots att vi slet i 7 timmar och 20 minuter. Packisen blir bara värre. Emellanåt finns det dock några tiotals meter släta partier. Idag har hela expeditionen gått till fots. Våra Fisher-skidor är fortfarande i prima skick, men det visade sig vara lättare att ta sig fram genom groggisen med apostlahästarna än med skidor.

På sina ställen reste sig skruvisen flera meter, och vi var
tvungna att vara tre män för att transportera en pulka. Detta trots att bara hälften av utrustningen var i pulkan.

Det verkar vara rusning till nordpolen, en verklig folkvandring. I natt slog en tre man stark norsk expedition läger hundra meter från oss, och i går träffade vi polarveteranen Webers kanadensisk-brittiska tvåmansexpedition. Bakom oss kommer Matty MacNairys tremannaexpedition. Alla har samma mål: att nå nordpolen i slutet av april.

Allt väl med expeditionen.