Logo

Ahkio- ja kuivapukutestausta Rajamäen uimahallissa

60 10 00 N 24 46 00 E

Retkikunta kokoontui 21.11. Rajamäen uimahalliin testaamaan tulevalla retkellä mahdollisesti tarvittavia avoveden ylitysvalmiuksia. Illalla oli kaksi selkeää tavoitetta:

  1. Testata ahkiolautan teko mahdollisimman yksinkertaisesti ja koittaa käytännössä sen toimivuus altaassa.
  2. Testata kuivapuku allasolosuhteissa.

Testi alkoi ennen altaalle menoa uimahallin vapaa-ajan tiloissa, jossa pohdimme nopeasti kuinka kahdesta ahkiosta kyetään rakentamaan mahdollisimman vaivattomasti ahkiolautta. Melko nopeasti olimme liittäneet ahkiot toisiinsa kiinni kevyillä tarvikesulkurenkailla ja laittaneet ahkion keulaan ja perään sukset jäykistämään rakennetta. Oli aika siirtyä altaille. Täytimme molemmat ahkiot vähintään 130 kg painoilla nähdäksemme kuinka ahkiot kelluvat täydessä lastissa ja tämän jälkeen Henkku alkoi meloa ahkiolla pitkin uimahallia. Aika pian kävi selväksi, että melottaessa ahkiolla on syytä olla melko tarkkana roiskiessa vettä ahkion kankaisiin. Pienen totuttelun jälkeen homma alkoi sujua varsin mukavasti ja nyt meillä on nopea ja luotettava tapa käyttää ahkioita ylitysvälineinä kohdattaessa avovettä. Seuraava testi onkin sitten laivaväylällä joko Helsingin edustalla tai Oulun tietämillä – keleistä riippuen.
 

Toinen illan tärkeä testikohde oli siis kuivapuku ja sen toimivuus. Kuivapukumme on tehty goretexistä oman suunnittelumme pohjalta. Tässä ajatuksena on ollut puvun keveys ja helppokäyttöisyys hiihtovaatteet päällä kovassa pakkasessa. Toni aloitti luttaamisen puvulla ja aika pian huomasimme, että puku oli hörpännyt kaula-aukosta hivenen vettä huonon sulkemisen takia. Puku on siis suunniteltu selällään uitavaksi ja sen kanssa uiminen vaatii erityistä rauhallisuutta. Illlan mittaan vielä muutkin paikalla olijat testasivat pukua ja löysimme siihen muutaman kehitysehdotuksen. Päällimmäisenä tietysti mielessä puvun riittävän suuri koko, jotta pukeutuminen onnistuu kintaat kädessä -45 pakkaskelissä – mikäli tarve niin  vaatii. Seuraavaksi saamme käyttöön vielä yhden prototyypin jota testataan altaalla ennen ulkona luttaamista. Ilta oli siis kaikinpuolin onnistunut ja pääsimme ajelemaan kohti sivistystä (:-)) noin 23.00 useamman tunnin vesileikkien jälkeen.