Logo

Arktinen ruokavalio

Suurin osa ruokavalion energiasta tulee voista. Sen syömisessä on oma työnsä, sillä voita varataan puolikiloa paria ja päivää kohden. Suoli vain tuppaa liukastumaan hieman normaalia nopeammaksi.

Lounaalla nautitaan yksi pakastekuivattu ruokapussi per henki. Pussiin vain kaadetaan termospullosta kuuma vesi, odotellaan hetki, ja syödään.

Päivälliseksi/iltapalaksi tehdään kunnon ruoka. Perusraaka-aineena on pasta, riisi tai perunamuusi, ja sekaan käytetään erilaisia kuivatuotteita (karibun lihaa, valmiskastikepusseja, valmiskeittopusseja), sekä voita, juustoa, pekonia ja metwurstia. Viimeisten pilkkomisessa on ollut useasti ikävä kirvestä, tuotteet kun ovat kunnon syväjäässä eikä niihin tahdo puukko tepsiä.

Eväillä kukin retkikunnan jäsen vetää perässään noin 1,1kg ruokaa per päivä, josta saa noin 6000 - 7000 kCal energiaa. Ja silti kilot karisevat vyötäröltä; arktista retkeilyä suositellaan kaikille syömisestä pitäville mutta laihtumista toivoville. Ahkiossa vedetään luonnollisesti myös ruuan valmistamiseen tarvittava polttoaine, jota on noin 400g per henki per päivä.

Lopuksi vielä jokaiselle kotiin kokeiltavaksi pieni aamuherkku: