Logo

Hiihtomatto

88 38 42 N 84 21 24 W

Tänään sää oli yhtä miellyttävä kuin niin usein ennenkin: aamulla jonkin aikaa auringonpaistetta, mutta sitten täysi pilviverho loppupäiväksi.

Näkyvyys oli siis huono, mutta onneksi olemme jo aika harjaantuneita liikkumaan tällaisessa kelissä. Pieni auringonpaiste pitäisi mielen virkeämpänä, mutta onneksi hiihtämiseen ei mieltä tarvitse, vain jalkoja, käsiä ja suksia.

Päivän eteneminen oli kuin juoksumatolla hiihtämistä. Kahden viimeisen vuorokauden aikana olemme liikkuneet jäälauttojen mukana vajaa viisi kilometriä vuorokaudessa etelään. Toisin sanoen jokaisella hiihtolegillä jäät tulevat pari sataa metriä vastaan. Tämän liikkumisen vuoksi meidän päivämatkoja yhteen laskemalla ei saa mitään järjellistä tulokseksi, vaan pitää tuijottaa tiukasti tärkeintä: minkä verran on kilometrejä jäljellä pohjoisnavalle.

Matkaa jäljellä pohjoisnavalle: 151 km.

Hiihtopäiviä jäljellä: 5

Retkikunnalla kaikki hyvin.

****

Vädret var i dag lika trevligt liksom så ofta förr: lite solsken på morgonen, men sedan molntäcke resten av dagen. Sikten var alltså dålig, men till all lycka börjar vi vänja oss vid att skida i sådana färhållanden. En liten solglimt skulle nog lyfta humöret, men som tur äär behöver man inte humös för att skida utan ben, armar och skidor.

Dagens tripp var som att skida på en löpmatta. Under de senaste två dygnen har vi drivit knappt fem kilometer bakåt med isflaken. Det vill säga att isen kommit ett par hundra meter emot oss på varje leg. Därför kan vi inte bara addera distanserna för varje dag, utan vi koncentrerar oss på det väsentliga: hur många kilometer det är kvar till nordpolen.

Distans till nordpolen: 151 km.
Dagar kvar: 5

Expeditionen allt väl.