Logo

Hieno päivä

86 56 46 N 76 47 17 W

Tämän päivän julistimme hyväksi päiväksi. Koko päivän etenemiskeli oli hyvä, mitä nyt näkyvyys olisi voinut olla parempi. Maasto oli melko tasaista, ja viime täydenkuun aikaan auenneet railot ehtineet juuri jäätyä kumimaiselle jääpeitteelle. Jää kesti juuri ja juuri yli hiihtämisen. Kerran ei kestänyt, mutta siitä selvittiin yhden miehen vaatteiden vaihdolla ja yöllisellä kuivatussessiolla. Päivän kruunasi illan viimeisillä legeillä esiin tullut aurinko. Leiriä perustaessa oli keli mitä kaunein. Miehetkin olivat yhtä hymyä, sillä teimme uuden päiväennätyksen 28,4 km.

Moni on ihmetellyt miten me oikein mittaamme kuljetun matkan niin tarkasti kun maastokin on niin epätasaista. Käytämme GPS-paikanninta, jonka avulla selvitämme kulloisenkin paikkamme ja etäisyydet aiempiin paikkoihin. Illalla katsomme minkä verran on matkaa edelliseen leiripaikkaan, ja tuo matka on ilmoittamamme päivämatka. Todellisuudessa olemme toki hiihtäneet n. 15-20 % enemmän kuin tuo matka, mutta sille ei voi mitään; ilmoittamamme matka kertoo minkä verran olemme lähempänä pohjoisnapaa.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

****

Den här dagen kan utropas härmed till en god dag. Föret var fint hela dagen, även om sikten kunnat vara lite bättre. Terrängen var rätt slät, och de råkar som uppstått i samband med den senaste fullmånen hade hunnit frysa över med ett gummilikt istäcke. Isen höll just och just då vi skidade över. En gång höll den inte, men vi klarade biffen: en man fick lov att byta till torra kläder och på natten får han torka de blöta. Dagen kronades på kvällens sista etapp då solen tittade fram. Då vi slog läger var det verkligt vackert. Grabbarna sken också som Hangö kex, för vi satte nytt rekord i dag: 28,4 km.

Mången har frågat hur vi egentligen mäter den tillryggalagda distansen så noggrannt då terrängen är full med ojämnheter. Vi använder oss av GPS-mottagare, som ger oss vår nuvarande position och avstånd till tidigare positioner. På kvällen ser vi efter hur långt vi kommit från vår förra lägerplats, och den distansen kallar vi vår dagsdistans. I verkligheten har vi skidat 15%-20% längre med alla krokvägar, men det hjälper inte: distansen vi uppger berättar hur mycket närmare nordpolen vi kommit.

Expeditionen allt väl.