Logo

Säästä

86 17 25 N 76 55 10 W

Emme tiedä ovatko uskolliset lukijamme kiinnostuneita säästä, mutta meitä se jonkin verran kiinnostaa, koska olemme siihen niin läheisessä yhteydessä joka päivä. Pelkästään vaatetusta ajatellen olisi kiva pystyä likimain ennustamaan edes seeuraavan puolen tunnin sää. Tänään se ei yksinkertaisesti ollut mahdollista. Päältämme liikkui matalapaineen alue, jonka myötä päivän hiihtokeli oli suunnilleen seuraavanlainen:

  • 8.00 Kostea lumisade, nollanäkyvyys, tuulta 5 m/s, lämpö -8C
  • 8.45 lumisade loppui, taivas sininen, tuulta 12 m/s, aurinko paistaa, näkyvyys pari kilometriä
  • 9.05 aurinko täysin pilvessä, näkyvyys pudonnut 100 metriin, tuuli kovenee
  • 9.20 aurinko esiin kunnes taas...

Ja tätä tahtia sää vaihtelee koko päivän.

Yön ja aamun lumipyry yhdistettynä tuuleen kasasi paikasta riippuen 15 sentistä metriin lunta, mikä toi mieleen ennemmin umpihankihiihdon MM-kilpaiut kuin naparetkeilyn.

Illan lopuksi saatiin täysin kirkas taivas ja kohtuullinen maasto, mikä oli hyvä lopetus erikoiselle päivälle.

Päivän loppulukemiksi saatiin 21,5 kilometriä. Matka on vähemmän kuin eilen, mutta se on hyväksyttävä koska tänään ylitettiin toistakymmentä eri näköistä ja kokoista railoa. Kahdesti jouduimme rakentamaan ahkiolautan, muilla kerroilla selvisimme hyppäämällä tai jääpaloja pitkin kulkemalla.

Nyt retkikuntamme on ollut jäällä 39 vuorokautta. Töitä on tehty kuin rekikoirat; viime aikoina liikkumiseen on käytetty 13 tuntia vuorokaudesta, ja nukkumiseen alle kuusi. On iloista huomata että täällä hommat toimivat kuten muuallakin maailmassa: kovalla työllä saa aikaan tuloksia. Nyt pystymme siirtymään hyviä päivämatkoja lähes kelistä ja maastosta riippumatta. Helppoa se ei aina ole, mutta palkinto odottaa kahden ja puolen viikon päässä.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

 

****

Om vädret

Vi vet inte hur intresserad vår trogna läsarkrets är av vädret, men oss intresserard det desto mera, eftersom vi så att säga följer med dess växlingar på första parkett. Redan med tanke på klädseln skulle det vara trevligt om vi kunde förutspå vädret ens en halv timme framåt. I dag var det helt enkelt omöjligt. Ett lågtrycksområde drog fram över oss, och dagens skidföre varierade i stort sett så här:

  • 8.00 blötsnöfall, nollsikt, vind 5 m/s, temp -8 C
  • 8.45 snöfallet upphör, himlen blå, vind 12 m/s, solsken,  sikt ett par kilometer
  • 9.05 solen i moln, sikten fallit till 100 m, vinden ökar
  • 9.20 solen tittar fram igen, tills ...

Och så här varierar vädret hela dagen.

Nattens och morgonens snöyra i kombination med vinden resulterade i snödjup från 15 cm upp till en meter. Ibland påminner vårt skidande mer om VM-tävlingarna i skidning i djup snö än en polarexpedition.

Mot kvällen fick vi klar himmel och acceptabel terräng, vilket gjorde att vi kunde avsluta dagen i dur.

Dagens saldo blev 21,5 km. Det är kortare än igår, men måste nog godkännas då vi i dag korsade över tio råkar av varierande utseende och storlek. Två gånger byggde vi en flotte av pulkorna, i övrigt klarade vi oss med att hoppa över eller balansera på isbolock.

Nu har expeditionen varit på isen i 39 dygn. Vi har slitit som slädhundar; den senaste tiden har vi varit på gång 13 timmar i dygnet och sovit under sex timmar. Det gläder oss att här gäller samma regler som i övriga världen: man når resultat med hårt arbete. Nu tar vi oss fram goda distanser i alla väder och terrängförhållanden. Det är inte alltid lätt, men målet hägrar om två och en halv vecka.

Expeditionen allt vält.