Logo

Whiteout vie voimia

85 01 40 N 75 48 39 W

Taukopäivän jälkeen into hiihtoon oli jälleen kova. Keväisen lämmin sää lisäsi intoa hiihtää.

Mutta muuten kelissä ei hurraamista ollut. Pöppöräinen sää vei näkyvyyden ja whiteoutissa ei näkynyt mitään maaston muotoja. Ahtojäissä se on todella raskasta ja lisää turhia ponnisteluja melkoisesti. Edetään ainoastaan suunnassa eikä pieniäkään knöölejä ja kumpareita, saatika isompia ahtojäitä voi kiertää. Niitä kun ei yksinkertaisesti näe. Vasta kohdalla huomaaa ahkiota nykiessä että kas, vieressä olisikin ollut paljon helpompi reitti.

Koko päivän taapersimme siis pienessä pilvessä ja ahtojäitä tuntui riittävän. Tasaisempia pätkiä löytyi sattumalta sentään muutamia. Auringon mukaan ei siis tänään suunnistettu, vaan oikeaa suuntaa tarkitettiin säännöllisesti tuulen muotoilemista lumidyyneistä, GPS paikantimesta ja kompassista, joka näissä maisemissa näyttää magneettisen navan läheisyyden takia 90 astetta pieleen.

Huonosta kelistä huolimatta kilometrejä sentään kertyi mukavasti.

Iltapäivällä oli taas yksi merkkipaalu ylitetty kun 85 leveysaste jäi taakse. Näin se napa lähestyy.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

 

*****

 

Efter vilodagen  var viljan att skida stark. Det varma vårvädret gav en tilläggsboost.

Men i övrigt var väret inte mycket att hänga i julgranen, Till följd av det grötiga vädret var xisibiliteten noll och i whiteouten kunde man inte urskilja terrängformationer. Det är otroligt tungt att ta sig fram blind i packisen. Vi går rakt och har ingen möjlighet att undvika vare sig mindre knölar eller större isberg, efersom vi inte ser dem. Först när man kommit fram märker man att sidu det hade funnits en lättare väg.

Hela dagen kämpade vi alltså lite groggy och utan brist på packis. Till all lycka fanns det några slätare passager. Vi kunde heller inte navigera med hjälp av solen, utan avläste riktningen från de vindpackade dynerna, från GPS mottagaren och från kompassen, som till följd av närheten till den magnetiska polen  här visar 90 grader fel.

Det besvärliga vädret till trots gjorde vi god distans.

På eftermiddagen kunde vi ånyo fira, då vi korsade den 85 breddgraden. Polen närmar sig.

Expeditionen allt väl.