Logo

Uimalla kohti pohjoista

84 36 28 N 74 47 14 W

Rapeat kolmenkympin pakkaset tuntuvat vakiintuneen viime päivinä. Tänäänkin reipas tuuli teki pakkasesta erityisen purevaa. Tuulen suunta on lisäksi kääntynyt koilliseen, joten se puhaltaa inhottavasti hupun sivusta kasvoihin jäädyttäen poskipäitä ja nenää.

Tänään päästiin taas uimaan. Edessämme oleva muutaman sadan metrin osin jäätynyt railo ei ollut ylitettävissä hiihtäen. Sitäkin kokeilimme, mutta kaksi ensimmäista menivät ohuesta kumimaisesta jäästä läpi. Onneksi olimme varautuneet tähän ja kaikilla oli valmiiksi kuivapuvut päällä. Tosin tässä hässäkässä lahjoitimme ahdille yhden suksen. Ei muuta kuin matka jatkuu ja etsitään idästä parempaa ylityspaikkaa.

Sula tuntui jatkuvan ja päätimme uida yli. Kapeimmassa kohdassa edettiin ensin kävellen, sitten kontaten ja lopulta ryömien.  Lopulta jää allamme petti ja matka jatkui uiden. Koko ajan ahkio oli jokaisella normaalisti lanteilla vedossa. Ensimäisen murtaessa väylää muiden oli helpo uida perässä.

Toiselle puolelle päästyämme pyöriskelimme lumessa kuin saukot kuivattaen siten suurimmat vedet puvuista.

Ilman tappiota matka jatkui hiihtäen ja lopulta se illan leiripaikkakin löytyi.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

************************************

Simmande mot nordpolen

Den friska temperaturen på minus trettio grader håller i sig. I dag ackompanjerades den av en synnerligen bitande vind. Det blåser dessutom från nordost, vilket betyder att vinden blåser in i huvan och kyler ner kindkotor och näsa på ett otrevligt sätt.

Vi passade på att ta oss ett dopp i dag också. Framför oss fann vi en råk på några hundra meter. Den var delvis frusen men kunde inte skidas över. Det försökte vi nog, men då gick de två första grabbarna genom isen. Vi var naturligtvis förberedda på det här och hade torrdräkterna på oss. Tyvärr nödgades vi donera en skida åt Neptun under manövern. Vi drog oss vidare östernut för att finna en lämpligare punkt att ta oss över.

Det öppna området var vidsträckt, så vi beslöt oss för att simma över. På det smalaste stället började vi med att gå, sedan krypa och sedan åla oss fram till isen brast och vi fortsatte simmande. Hela tiden drog vi pulkorna efter oss som normalt med höftbälte. Efter att den förste brutit isen var det lätt för oss andra att komma efter.

Väl över på andra sidan rullade vi runt i snön som uttrar och fick på så vis dräkterna ganska torra.

Utan förlust av vare sig män eller utrustning fortsatte färden skidande till vi slog läger på kvällen.

Expeditionen allt väl.