Logo

Jäät liikkuu

83 51 16 N 74 40 40 W

Yllätys, yllätys: aamu alkoi tänäänkin neito rypsiöljyllä vahvasti tukevoitetulla aamupuurolla. Ja sitten taas päivän askareisiin eli hiihtämään.

Lämpömittarin kertomista lämmöistä huolimatta keli tuntui tuulen takia luissa ja ytimissä. Kirkas auringonpaiste onneksi teki olostamme mukavampaa. Kohta täytyykin kaivaa jo Brikon aurinkolasit silmiemme suojaksi. Auringon valoa riittää jo 14 tuntia. Tosin se paistaa niin matalalta, ettei vielä pahaa häikäisyvaaraa ole. Ja onhan meillä naamatkin aika syvällä hupun sisällä.

Sunnuntaiksi suunnittelemamme tauko ja huoltopäivä päätettiinkin pitää jo huomenna perjantaina nilkkavamman takia. Illalla olikin siis syytä ottaa varaslahtö Henkun tuleville synttäreille.

Jäät ovat alkaneet liikkua. Vaikkei tänään näkynytkään mitään avorailoja, niin koko hiihtoalustamme liikkuu. Jo pelkästään illan aikana leiripaikkamme on siirtynyt toista kilometriä länteen. Mikä olisikaan mukavampaa kun aamulla heräisimme pari kilometria pohjoisemmasta?

Retkikunnalla kaikki hyvin.

***************

Vilken överraskning, även denna morgon bjöds vi på gröt kryddad med en rejäl tuting rypsolja. Det var snabbt undanstökat, och så fick vi ge oss i kast med dagens program, dvs. skidåkning.

Termometern rapporterar milt väder, men till följd av blåsten gör att kylan kryper in i märgen. Det klara solskenet gör att det känns lite bättre. Snart är vi nog tvungna att gräva fram våra Briko-solbrillor för att skydda ögonen. Än så länge ligger solen dock så lågt att det inte föreligger någon större fara att bländas. Dessutom har vi ju dragit huvudet så lång in i huvan som möjligt.

Ursprungligen hade vi tänkt hålla ledigt på söndagen för att vila oss och serva utrustningen, men till följd av en överansträngd vrist gör vi det redan på fredag (dvs. i dag, red.anm). I går kväll kunde vi med andra ord inleda Henriks födelsedagsfest.

Isen har börjat röra på sig. Vi har inte sett öppet vatten men det till trots har vi kommit ut på drivande is. Hela underlaget rör på sig. I går kväll drev vår lägerplats en dryg kilometer västerut. Det vore inte så dumt att vakna på morgonen några kilometer längre norröver.

Expeditionen allt väl.